A+ R A-

Am primit la redactie

 

Decembrie 2010. Iarnă. Spun iarnă, dar totul în jur miroase a dezgheţ, a zi de primăvară. Temperaturile ridicate, acompaniate de o ceaţă apăsătoare redeşteaptă junghiurile în oase. La policlinică, Maria, care îmi ştie beteşugurile încă din tinereţe, îmi prescrie câteva calmante. În drum spre casă mă opresc pe la Biserica Albă, de pe Calea Victoriei unde, ca de obicei, las preotului Florian Paraschiv cinci litri de vin negru pentru împărtăşanie. Mă închin ca orice creştin ortodox şi pun câteva lumânări pentru cei vii, dar şi pentru sufletul celor plecaţi dintre noi. Traficul de după amiază este o boală şi mai grea decât reumatismul. Ca să ajung acasă, în Berceni, îmi trebuie răbdare şi tutun. Dar traficul este de mult un rău cotidian pe care nu-l poţi trata decât cu linişte şi calm. Acasă, cu gestul reflex dintotdeauna, deschid televizorul. La această oră (în jur de 15,00) aproape toate posturile prezintă filme artistice, de animaţie sau documentare. Mă atrage pelicula difuzată de PRO TV. Dar butonez mai departe. Nu pot să suport, pentru nici două ore de film, mai bine de treizeci de minute de publicitate. Ca atare, de ani buni, ocolesc programele acestui post. Poposesc la Telejurnalul de la TVR1 care mă-nfioară cu imagini dramatice din viaţa oraşului Ocna Mureş, străveche aşezare a judeţului Alba. Un supermarket a fost înghiţit de pământ. Imaginea apocaliptică îmi zguduie cu atât mai mult retina cu cât, în acest orăşel din inima Ardealului, am copilărit, am trăit şi muncit până la terminarea studiilor universitare. Sunt înmărmurit. Nu pot scoate o vorbă. Nu ştiu din ce resort al memoriei, în acele clipe, îmi răsar în faţă privirile pierdute, figura colegului de liceu şi prietenul meu, regretatul poet Ion Sângereanu care, în urmă cu aproape patru decenii, scria poezia ”Elegie de septembrie”, apărută în volumul de versuri ”Cu taxă inversă”. Mă trezesc recitând în gând toate cele patru strofe, aşa cum poate că nu aş fi reuşit nicicând, într-o altă împrejurare lipsită de dramatism:

"Autostrada" Mihai Eminescu din Ocna Mureş

Email

Un cititor al site-ului Ocna Mureş ne-a semnalat prin email o situaţie care poate fi constatată de oricine dacă stă câteva minute pe strada Mihai Eminescu: se circulă cu viteză foarte mare pe acolo!

Ocna Mureş, oraşul maidanezilor

Email

Nu avem locuri de muncă, nu avem spital dar avem maidanezi. (Maidanezii sunt câinii fără stăpân de pe străzi, care au ajuns o prezență constantă și îngrijorătoare în destule locuri din lume din pricina mușcăturilor, bolilor care în cazuri extreme se soldează chiar cu moartea victimelor - wikipedia). Sunt atât de mulţi încât ne e frică să lăsăm copii singuri prin oraş, pe lângă case. Aceşti câini fără stăpâni umblă în haite şi zilele trecute o vecină a fost muşcată, noroc că a avea blugi pe ea şi s-a ales doar cu o vânătaie.

S-a scris aici odată despre o o firmă de ecarisaj care a acţionat pe raza oraşului însă acţiunea nici nu s-a văzut. M-am documentat şi am înţeles ca ridicarea unui maidanez costă undeva la 200 lei. Mi s-a zis sec pe la primărie că e scump şi procesul acesta de stabilire a unei noi firme de ecarisaj pentru a aduna maidanezii din nou durează ...şedinţe de consiliu, aprobări.

Iarna nu-i ca vara nici pe la Ocna Mureş

Email

În dimineaţa zilei de 28 ianuarie 2014 o maşină a socieţăţii de salubritate din Ocna Mureş, burduşită bine cu gunoi s-a împotmolit pe strada Zefirului din Uioara de Jos (Ciunga). Lucrările de canalizare a respectivei străzi au intrat în hibernare odată cu venirea zăpezii astfel că bieţii oameni de la salubritate au tras o spaimă când au dat în ditamai groapa plină, chipurile, cu ceva pamânt dar acoperită din belşug cu zăpadă.

Policlinica si sanatatea

Email

Sa va dau o veste buna! Se renoveaza in sfarsit policlinica! Daca intrati in cladire, pariu ca nu v-ati gandi, ca mai si functioneaza acolo ceva! Mai ca te-ai bucura, ca in sfarsit e adevarat, daca nu te-ai duce cu un copil la medicul pediatru.

Daca esti hotarat, sa intri totusi si pari pierdut, se gaseste un domn binevoitor, care sa te indrume spre D-na DOCTOR indicand un drum prin laboratorul vechi si de la intrare pana in cabinet facand slalom printre wc-uri, chiuvete, bucati de tevi, rugina si altele, nu-ti vine sa crezi, ca esti pe drumul cel bun si nu intr-o zona de razboi avand in vedere si zgomotul asurzitor de ciocane si bufnituri iti vine sa te uiti dupa avioane, sa te feresti de bombe. Si cand ajungi la destinatie, nu-ti vine sa crezi! E chiar D-na Doctor in persoana, care rezista eroic si isi ofera serviciile. Multumim frumos, D-na Doctor, ca totusi ramaneti e de apreciat! Multumim D-le Primar, ca intr-adevar faceti si asta!

Pagina 1 din 8

Vizitatori online

Avem 54 vizitatori online